Во темна ноќ со густа магла, Трпе вози и одеднаш удира кола пред себе без запалени светла. Излегува од колата и изнервирано му вика:

- Шо си ги изгасил светлата бе, нели гледаш колку е темно?
- Па, мислев дека во своја гаража можам да правам шо сакам!

Сессат Цветко и Трпе во некој бар, Трпе зима пијачка и му вика на Цветко:

- Оваа е последна за мене. Ако продолжам да пијам сабајлето ќе бидам утепан. И кај тебе е исто?
- Не, јас сум ерген!

Трпе отишол на лов и по една недела се јавува дома:

- Жено тука се е добро, како е дома?
- Дома е се во ред, што се случува?
- Нема да јадеме месо цел месец!
- Ауу, зарем улови некој елен?
- Не ја испив цела плата.

Малиот Трпе го прашува татко си:

- Тато, кое животно е најстаро?
- Зебрата, сине.
- Од каде знаеш?
- Па, сите животни се во боја, само таа е црно-бела!

Застанува Трпе да се измери на вага и го вовлекува стомакот.

- Тоа нема да ти помогне
- му вели Трпана.
- Помага, помага. Инаку не можам да ги видам бројките.

Трпана и Трпе лежат во кревет, Трпана заводливо го прашува:

- Трпе, ќе ме „казниш“ ли оваа ноќ?!
- Спиј си Трпано, ништо не си виновна.

Малиот Трпе го прашува татко му:

- Тато, знаеш што е папучар?
- Не!
- Па, изгаси ја правосмукалката да ти кажам!

Се среќаваат двајца стари пријатели:

- Цветко, што правиш, како си?
- Еве одам на проба од хор.
- Хор?! Ти и хор? Што правиш таму?
- Па, пиеме ракија, потоа преминуваме на пиво, па играме карти.
- А кога пееш?
- На враќање дома.

Трпе го прашува Цветко:

- Што е најлошото нешто што си го направил за пари?
- Одам на работа...

Комитет за избор во војска формално го прашале Трпе:

- Каде сакате да служите?
- Сакам да бидам воен пилот!
- Жалиме, ама имате проблеми со крвта. Ќе мора да изберете друга професија!
- Противвоздушна одбрана!
- Зошто противвоздушна одбрана?
- Ако не можам да летам јас, никој нема да лета!