Се среќаваат двајца стари пријатели:

- Цветко, што правиш, како си?
- Еве одам на проба од хор.
- Хор?! Ти и хор? Што правиш таму?
- Па, пиеме ракија, потоа преминуваме на пиво, па играме карти.
- А кога пееш?
- На враќање дома.

Трпана му звоне на Трпе:

- Трпе, да не ја имаш чепкано навигацијата на колата?
- Да, сакав да видам колку е растојанието од Скопје до Охрид.
- Е фала многу, јас сум во Охрид..

Трпе влаегува во аптека:

- Сакам да си купам антидепресанти!
- Рецепта имате ли?
- Со Македонска лична карта, не може?

Сессат Цветко и Трпе во некој бар, Трпе зима пијачка и му вика на Цветко:

- Оваа е последна за мене. Ако продолжам да пијам сабајлето ќе бидам утепан. И кај тебе е исто?
- Не, јас сум ерген!

Трпе отишол на лов и по една недела се јавува дома:

- Жено тука се е добро, како е дома?
- Дома е се во ред, што се случува?
- Нема да јадеме месо цел месец!
- Ауу, зарем улови некој елен?
- Не ја испив цела плата.

Малиот Трпе го прашува татко си:

- Тато, кое животно е најстаро?
- Зебрата, сине.
- Од каде знаеш?
- Па, сите животни се во боја, само таа е црно-бела!

Застанува Трпе да се измери на вага и го вовлекува стомакот.

- Тоа нема да ти помогне - му вели Трпана.
- Помага, помага. Инаку не можам да ги видам бројките.

Трпана и Трпе лежат во кревет, Трпана заводливо го прашува:

- Трпе, ќе ме „казниш“ ли оваа ноќ?!
- Спиј си Трпано, ништо не си виновна.

Малиот Трпе го прашува татко му:

- Тато, знаеш што е папучар?
- Не!
- Па, изгаси ја правосмукалката да ти кажам!