Трпе тајно се оженил без да знае мајка му. Па одлучил да ја зеза и донел жени дома:

- Мамо, се оженив! Погоди со која од овие три жени!
Мајка му без двоумење одговорила:
- Со оваа во средина!
Трпе зачуден ја прашува:
- Ама како знаеше од прва?!
- Уште одма почна да ме вознемирува!

Оди кинез во кафана, седнува покрај Цветко и почнува да пие пиво. Цветко го гледа и му вика:

- Друже, знаеш некои боречки вештини, кунг фу, карате или слично?
- Зошто ме прашуваш? Затоа што сум кинез?
- Не, затоа што пиеш од моето пиво.

На еден војник му стигнува писмо од неговата девојка во кое таа му пишува:

- Драг Трпе! Јас веќе неможам да бидам со тебе. Далечината меѓу нас е преголема. И морам да ти признаам дека четирипати те изневерив откако отиде во војска. А тоа не е во ред. Извини те молам и испрати ми ја сликата што ти ја дадов. Поздрав Трпана.
Војникот, целиот потресен од писмото оди кај другарите и бара фотки... Сите можни што ги имаат, од мајки, од сестри, девојки, баби. Собрал вкупно 76 ги ставил во писмо и на него напишал:
- Драга Трпана! Жал ми е ама не се сеќавам која беше ти. Те молам пронајди си ја сликата, и земи си ја, а другите врати ми ги. Поздрав.

Малиот Трпе му се фали на малиот Цветко:

- Мојот дедо беше висок како тоа топола!
- А, мојот дедо беше повисок од столб!
- Ама, дедо ми беше толку висок што стигаше до ѕвездите на небото!
- А дали беа ѕвездите округли?
- Да!
- И топли?
- Да...
- Епа тоа беа јајцата на дедо ми!

Трпе му се јавува на Цветко:

- Кај си Цетко?
- Во лудница.
- Абе тоа е јасно, ама каде поточно - дома или на работа?!

Му се јавуваат на Цветко:

- Добар ден, Се јавувам од старечки дом.
- Добро...
- Дали би сакале да донирате нешто за нашиот дом?
- Да секако, ќе ви ја донирам тештата.

Некој другар му ја место сеста си на Цветко, ама Цветко никако не сака:

- А бе брат, можe не е многу убава ама кога ќе се нашминка добра ќе биде.
- Е ти шо мислиш бе, гомно ако потуриш со шеќер во прав, крофна ќе биде?!

– Ауу… колку е убава, бушава и мека! Може ли да ја погалам, ќе ме касне ли?

– Се извинувам господине, вие сигурен ли сте дека сте вистински гинеколог?!

Трпана го наоѓа малиот Трпе како плаче:

- Шо плачеш бе?
- Си ја изгубив дипломата...
- Е шо сеа?
- Е шо... Сеа не знам што сум завршил...

Трпе и вика на Трпана:

- Трпано си се здебелила малце...
- Тоа ми е од антидепресантите.
- Што користиш??
- Милка 300 грама...

Трпана го прашува Трпе:

- Миличок, во твоите еротски соништа јас горе сум или доле?
- Ти си кај мајка ти!