Вицове за Политиката

След 15 години служба в енорията на отец Паскуале била организирана прощална вечер в негова чест. На тази вечер бил поканен и известен политик, който трябвало да произнесе кратко, благодарствено слово... И понеже политикът закъснявал, отец Паскуале решил да каже няколко думи... за да уплътни времето докато го чакат.
- Първото впечатление, което получих за нашата енория, беше от първата изповед, която чух. Тогава си помислих, че архиепископът ме е изпратил за наказание тук, в най-ужасното място. Първият човек, който се изповяда, ми разказа, че е откраднал чужд велосипед и пари от родителите си... Извършил е кражба на работа... а е и имал дълги интимни отношения със жената на шефа си... Също така сподели, че понякога дори се е занимавал с продажба на наркотици. Довери ми също, че е заразил с венерическа болест дори сестра си... След края на изповедта аз останах крайно потресен... Но с течение на времето се запознах и с останалите миряни... и видях, че сред тях има и изключително сериозни и почтени хора... И така ми изминаха 15 години от моята кариера на свещеник в тази енория.
В този момент се появил политикът, който трябвало да произнесе дългоочакваната реч... След като се извинил на аудиторията за закъснението, той започнал с думите:
- Никога няма да забравя този ден, когато отец Паскуале се появи за първи път тук... Аз имах щастието да съм първият... изповядал се при него.